Normal gebelik belirtileriyle neredeyse tıpatıp aynı özellikleri gösteren boş gebelik birçok kadının başına gelebilecek bir vakadır. Sağlıklı bir gebelikte son adet tarihine göre 5-6 haftalarda gebelik kesesinin 7. Haftalarda ise embriyonun kalp atışlarının görülmesi gerekir. Boş gebelikte de gebelik kesesi vardır fakat içerisinde ultrason yardımıyla bakıldığında embriyo görülmez. Bu nedenle boş gebelik tıp biliminde anembriyonik gebelik halk arasında da su gebeliği ismiyle anılır.
Boş gebelik belirtileriyle normal gebelik belirtilerinin aynı olması anne adaylarının şaşırmasına neden olabilir. Özellikle uzun süredir bebek sahibi olmayan çifler için bir hayal kırıklığı ve üzüntü durumlarına neden olabilir. Boş gebeliğin tekrarlama eğilimi yoktur. Bu gebelikte yine döllenmenin gerekli düzeyde gerçekleşmemesi durumunda görülür. Yani kendi kendine gerçekleşen bir durum değildir fakat yumurta yada spermin verimsizliğine bağlı olarak gerçekleşebilir.
Boş gebeliğin Nedenleri Nelerdir?
Boş gebeliğin bilinen en önemli nedeni kromozal bir bozukluktan kaynaklanmasıdır. Bunun dışında yukarıda da bahsedildiği gibi yumurtanın yada spermin kalitesiz olması, çevresel faktörler, anne ve babanın kalıtımsal bir faktörü bu gebeliğin oluşmasına ortam hazırlayabilir. Boş gebeliğin tedavisi kürtajdır. Bu işlem sonrası bir adet döngüsünün bitiminde hamile kalınabilir.