2021 yılında ortalama en düşük garson maaşı 3000 en yüksek garson maaşı ise 7000 tl dir. Yine de tam bir rakam belirtmemekte fayda var. Maaşı etkileyen faktörler nedeniyle garsonların aldığı maaşlar farklılık göstermekte. Bu faktörler arasında; çalıştığınız şehir, mekan ve çalışma saatiniz bulunmakta. Örnek verecek olursak; fazla işlek olmayan bir mekanda 8 saat çalışan bir garsonun maaşı 2800 tl olabilecekken, bir tatil beldesinde bu fiyat 3500 e çıkabilir. Yoğun bir mekanda 12 saat çalışıp 5000 tl almanız mümkünken, iş ararken 12 saat için 3500 rakamını duymanız da mümkün.
Tabi garson maaşı sadece bununla sınırlı kalmıyor. Çalışacağınız yerdeki bahşiş kutusundan haftalık veya aylık olarak belli bir miktar ücret alabilirsiniz. Bu ücret de nerede çalışacağınıza bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Kimi işletmede de müşteriler direkt olarak garsona bahşiş verir ve bu bahşiş kutusuna atılmaz.
Garsonların alabileceği ücret bununla da sınırlı kalmıyor. Kimi işletme prim sistemiyle çalışıyor ve haftalık /aylık olarak belli bir cironun üzerine çıktıktan sonra çalışanlarına bir miktar ödüyor.
Garson Nedir?
Türk Dil Kurumu tanımına göre garson; lokanta, pastane, kahvehane vb. yerlerde müşterilere hizmet eden kimse, anlamına gelir.
Garsonun Görevleri Nelerdir?
- Müşterilerle her zaman güzel bir dille konuşmak,
- Sipariş verecek olan müşterilere seçimleri için tavsiyeler verip menüdeki
yiyecek/içecekler hakkında bilgi vermek,
- Sipariş almak,
- Müşterilerin dilek ve şikayetlerini dinleyip yetkililere bilgi vermek,
- Mekanın eksiklerini kontrol edip yetkiliye bilgi vermek,
- Etrafın düzenini kontrol altında tutmak.
Garsonlar Nerelerde Çalışabilirler?
Garsonlar için bir çok çalışma alanı mevcuttur. Kendini geliştiren ve yükselen garsonlar için bu alan daha da büyümektedir. Bu alanlar arasında;
- Restaurant,
- Kafe,
- Otelller ve konukevleri,
- Toplantı ve ziyafet salonları,
- Organizasyonlar,
- Yatlar,
- Gece kulüpleri,
- Barlar,
Bulunmaktadır.
Garsonluk Eğitimi Var mı?
Garsonluk için zorunlu olarak bir eğitim almanıza gerek yok. Fakat bu işte kendinizi geliştirmek, şef garson olmak ya da daha yüksek maaşla çalışmak isterseniz alabileceğiniz bazı eğitimler ve eğitim yerleri bulunmakta.
Alabileceğiniz eğitimler arasında;
- Servis açma
- Hijyen
- Yiyecek/içecekler hakkında bilgi
- Nezaket kuralları
- Bazı yiyecek ve içeceklerin servisi
- Türk ve dünya mutfağı eğitimi
bulunmakta.
Eğitim alabileceğiniz yerler konusuna değinecek olursak; özellikle uluslararası standartlarda
hazırlanmış eğitim yerlerinden sertifika almak sizi son derece öne çıkartacaktır. Bunun dışında yaşınız uygunsa meslek liselerinde servis hizmetleri bölümünde okuyarak bir eğitim almanız mümkün. Turizm bakanlığında, Türkiye İş Kurumu’nda da bu işle ilgili eğitimler alabilirsiniz.