Vitaminler; vücudumuzun gelişimi ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesi gibi birçok durumda önemli rol oynarlar. D vitamini ise vücutta bulunan kalsiyum ve fosfat dengesini sağlayarak kemikleri güçlendiren, hormon görevi görebilen ve hücre büyümesinde de görev alan bir vitamin çeşididir.
Vücudumuzun ihtiyacı olan D vitamininin büyük kısmı, deride güneş ışığı altında sentezlenir ancak güneşten alınan vitamin vücudumuz için yeterli olmuyor. Bunun yanında tükettiğimiz besinlerden de D vitamini eksiliğinin bir kısmı karşılanır. D vitamini bakımından zengin olan besinler;
- Balık yağı
- Kırmızı et
- Yumurta sarısı
- Süt ve süt ürünleri
- Tahıl ürünleri
- Maydanoz
- Isırgan otu
- Mantar
- Yonca
- Yağ bakımından zengin olan balıklar (somon, uskumru, ton balığı, sardalye)
D vitamini eksikliği; genetik hastalıklar, D vitamininin metabolize edilememesi, sağlıksız ve yetersiz beslenme, güneş ışığının yeterli alınamaması, obezite, karaciğer yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği gibi faktörlere bağlı olarak oluşabilir.
D vitamini eksikliği vücudumuzun tüm sistemlerini etkilemesi nedeniyle birçok hastalığa davetiye çıkarabilmesi nedeniyle ciddiye alınması gereken bir sağlık problemidir. Peki D vitamini eksikliği nasıl anlaşır, belirtileri nelerdir gelin birlikte bakalım;
- Yorgunluk
- Vücut ağrıları
- Kemik ağrısı
- Yürümekte zorluk
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
- El ve ayak bileklerinde, parmaklarda ve omuzlarda ağrı
- Değişken ruh hali
- Uykusuzluk
- Baş ağrısı
- Saç dökülmesi
- Depresyon
- Kas ağrısı
- Kilo vermekte güçlük çekme
- Gözaltı morlukları
- Kuvvet kaybı
- Sürekli üşüme veya sürekli olarak sıcak hissetme
D vitamini eksikliğiniz varsa yukarıda listelenen belirtilerden birkaçını veya çoğunu yaşıyor olma ihtimaliniz oldukça yüksek. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız tedavinizin uzun sürmemesi adına zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız.