Sıradışı bir 2004 filmi “Eternal Sunshine of the Spotless”, bir çiftin ayrıldıktan sonra birbirlerinin acı dolu hatıralarını silmek için fütüristik bir tıbbi deneyden geçmesini konu ediniyordu. Zihinlerimizin bir köşesine sıkışmış, rahatsız edici anılarımızı hepimizin ve herkesin beyin hücrelerinden silmek istediğimiz gayet doğal, peki bu mümkün olabilir mi? Bilim dünyasında bu konu ile ilgili sevindirici gelişmeler var:
Kötü Hatıraların Beyinden Silinebileceğine Dair Bilimsel Bulgular
Fen İsrail’in Weizmann Enstitüsü araştırmacıları, nöronlar arasındaki iletişimi zayıflatarak, hafızadaki korkuyu silmenin mümkün olduğunu söylüyorlar.
Weizmann araştırmacıları, Prefrontal korteks ile iletişim kuran insanların ve hayvanların korku tepkisini tetikleyen beynin derinliği olan ilk bölge olan amigdaladaki nöronları işaretlemek için genetik olarak mühendislik yapılmış bir virüs kullandı. Beynin bu kısmı anıları ve algıları modifiye etmek için duyusal bilgiyi işliyor, sonra, amigdala nöronlarına hafif duyarlı bir protein ekleyen bir gen yerleştirmek için başka bir virüs kullandılar. Bu, istedikleri zaman bu sinir yolunu harekete geçirmek için ışığı kullanmalarını sağladı ve bunu da kapattı.
Araştırmacılar, farelerde bir korku uyandıran uyarıcılara ve yüksek bir sese maruz kaldığında, amigdala ile prefrontal korteks arasındaki bağlantı çizgisinin aktive edildiğini gözlemledi. O andan itibaren, fareler sesi duyduğunda, korku deneyimlerini hatırladılar ve panik yaşama işaretleri gösterdiler, ancak araştırmacılar, yolun tekrarlanan ışık darbesine tabi tutulmasıyla amigdala ile prefrontal korteks arasındaki bağlantıyı zayıflatabildiğini ve görünüşte korku veren belleğin istikrarını bozarak yok ettiğini buldular. Prosedürden sonra fareler artık korkmadılar.
Bu, anıları silmeyi araştıran ilk araştırma değil, ancak araştırma, bir gün doktorlara tedavi olanağı verecek olan bir bilgi grubuna, bu acılı anıların üstesinden gelmesine yardımcı olacak kanıtlar sunuyor.