Avukatlık hem ülkemizde hem de dünyada en önemli mesleklerden bir tanesi. Ülke içerisinde adaletin sağlanmasında görevli olan avukatlar olmadan bir ülke düzeninden bahsedilmesi mümkün değil. İnsanlık var oldukça devam edecek mesleklerden bir tanesi olması sebebiyle de her zaman tercih ediliyor. İnsanlar avukat nasıl olunur sorusunun yanıtını öğrenip bütün hayatını bunun üzerine kurmayı tercih ediyorlar.
Avukat olabilmek için üniversite eğitimi şart koşulmaktadır. Bunun için tabi ki liseyi başarılı bir şekilde bitirmeniz ve sonrasında üniversitelere giriş sınavlarında başarılı olmanız gerekiyor. Eşit ağırlık puanı ile öğrenci kabulü yapan üniversitelerin hukuk fakültelerinden bir tanesini kazanmanız gerekmekte. Puanınız hangi üniversiteye giriş için yeterli olursa tercihlerinizi yaparak bu üniversitede hukuk eğitiminizi alabilirsiniz.
Üniversitelerin hukuk fakültesini kazanmak yeterli değil. Eğitiminizi başarılı bir şekilde tamamlamanız gerekli. Okulunuzdan mezun olduğunuzda da henüz bir avukat değilsiniz. Avukatlığın son derece önemli bir meslek olması ve insanların hayatlarını derinden etkilemesi sebebiyle belirli bir staj dönemi şart koşulur. Avukatlık bürolarında staj yaparak belirlenen süreyi doldurmanız gerekli.
Avukatlık bürolarında yapılan stajlar avukat nasıl olunur sorusunun en önemli aşamalarından bir tanesi. Stajınızı tamamlayıp barodan belgenizi almaya hak kazandığınızda artık bir avukat oluyorsunuz. Stajınızı yaptığınız yer, çalıştığınız davalar ve performansınız bu aşamada işe girişinizde çok önemli bir etmen olacaktır. Bu sebeple hem eğitiminize hem de staj performansınıza özen göstermeniz gerekli.
Avukat Olmanın Şartları Nelerdir?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi üniversitelerin hukuk fakültelerinden mezun olup stajlarınızı başarılı bir şekilde tamamlamanız gerekiyor. Fakat mesleğinizi yapmanıza engel olacak durumlar söz konusu olabilir. Eğer aşağıda yer alan durumlardan en az bir tanesini yaşamışsanız avukat nasıl olunur sorusunun yanıtını öğrenip bu yönde adımlar atmanıza gerek yok.
- Kasten işlenen bir suç sebebiyle 2 ya da fazla yıl hapis yatmak.
- Devletin güvenliğine karşı bir suç işlemek.
- Anayasal düzene karşı bir suç işlemek.
- İhaleye fesat karıştırma, zimmet, güveni kötüye kullanma ya da sahtecilik gibi suçlar işlemek.
- TC vatandaşı olmamak.
Bu durumlardan herhangi bir tanesi söz konusu değilse avukat olmanız için önünüzde hiçbir engel bulunmayacaktır.
Avukat Olacak Kişilerde Olması Gereken Nitelikler Nelerdir?
Avukat olarak başarılı olabilmeniz için konuşma becerilerinizin üst düzeyde olması gerekmektedir. Bu çocukluktan itibaren kazanılabilen bir beceri olurken sonradan alınacak eğitimler ile de geliştirilebilir. Bunun yanı sıra problem çözümlerinde başrol oynamanız gerektiğini bilmelisiniz. Avukat nasıl olunur sorusunun yanıtını alıp bu mesleği yapmaya karar verdiğinizde olayların her zaman merkezinde yer alacağınızı da bilmelisiniz.
Analiz gücünüzün her zaman yüksek seviyede olması gerekir. Olayları ve sonuçlarını kusursuz bir şekilde analiz edebilmek mesleğin en önemli aşamalarından bir tanesidir. Sistematik bir şekilde düşünüp problemleri çözme yeteneğinizi kullanmazsanız avukat olarak başarıyı yakalamanız oldukça zor.