Böbrek taşı, böbrek toplayıcı bölgesinde yer alan ve ana kanallarda da görülebilen idrar akışını engelleyen taşlardır. Toplum arasında en sık görülen böbrek taşı ise kalsiyum içerikli taşlardır. Vücudun doğal yapısında yer alması gereken enzimlerin doğru şekilde yer almamasından dolayı besinler ufak böbrek taşlarına dönüşürler.
Böbreğin kendisini yenileyebilmesi ve zararlı maddeleri dışarıya atabilmesi için su tüketilmesi gereklidir. Aldığınız sıvı miktarı ne kadar fazla ise vücudunuzdan zararlı maddeleri o kadar hızlı atarsınız. Sıvı alımını az tutarsanız böbrek taşı oluşumuna yol açabilirsiniz.
Genetik Faktörler Önemli
Böbrek taşı oluşumunda bir diğer faktör ise genetik faktördür. Anne, baba ya da yakın akrabalarınızda bu rahatsızlık yaşanmış ise %50 oranında risk altındasınız demektir. Sıcak iklimde yaşayan ve çevresel faktörlerden olumsuz olarak etkilenen kişilerde de böbrek taşı oluşumu gözlemlenebilir.
Genel bilinenin aksine ise alkol tüketiminin böbrek taşı oluşmasında herhangi bir katkısı yoktur. Böbreğinizde şiddetli ağrılar hissediyorsanız ve idrar yapmakta güçlük çekiyorsanız uzman bir doktora gözükmeniz gereklidir.