Ülkemizde yaygın birçok üretici firması bulunan çelik boru sektörü, 1950’li yılların sonlarına doğru üretimine başlamıştır. Teknoloji ile sanayinin hızla gelişmesi sonucu sanayi ve üretime bağlı birçok sektör gelişmeye devam etmiştir. Demir çelik üretimlerinde yer alan boru sektörü de bu gelişmelerden etkilenen en önemli sektörlerden biridir.
İnşaat, dayanıklı üretim ve otomotiv sektörleri olmak üzere birçok sektördeki değişen denge koşulları boru sektörüne olan ilgi yönünü de değiştirmiştir. Aynı zamanda çelik boru sektörünün aldığı talepler değişkenlik göstermektedir. Bu sebepten dolayı firmanın sektördeki kalıcılığını fiyat ve pazar koşulları belirlemektedir.
Üretilen Çelik Boru Çeşitleri
Mevcut çelik boru sektöründe pazar ihtiyacı üzerine birçok boru çeşitleri üretilmektedir. Üretilen bu boruların çeşitleri kullanım alanları, boyutları, boru ağırlık hesaplama sonuçları ve üretim yöntemlerine göre sınıflandırılabilir.
Kullanım alanına göre ihtiyaç duyulan borular:
Standart su ve gaz boruları
Petrol ve doğalgaz boruları
Petrol sondaj ve koruyucu borular
Yüksek basınç ve ısıya dayanıklı borular
Mekanik borular ve profiller
Özel hassas borular
Yapı profilleri
Üretilen çeşitli borular:
Demir boruları
Su boruları
Galvanizli borular
Sanayi boruları
Doğalgaz boruları
Çelik Borulardaki Profil Çeşitleri
Çelik boru profil çeşitleri arasında yer alan ürünler kullanım alanlarına göre farklılık göstermektedir. Çelik boru profiller arasında üç çeşit profil yer almaktadır.
Bunlardan ilki ev, iş yeri, okul gibi alanlarda kullanılan sanayi ve konstrüksiyon profilleridir. Bu profiller dayanıklı çelik profil ve konstrüksiyonlara ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılır.
Yapı profilleri ise çelik konstrüksiyon özelliği olan binalarda, ev ve imalat yapılan yerlerde, iş veya alışveriş merkezlerinde kullanılabilir.
Bunların dışında kullanılan özel şekilli profiller ise oval, elips, D, L , T, Z ,I ve X gibi şekillerde üretilmektedir. Aynı zamanda altıgen, damla, küpeşte kesitli profiller de üretilmektedir.
Boru Ağırlığı Hesaplama
Demir çelik sektöründe üretilen birçok ürünün ihtiyaç şekline göre ağırlık hesaplamaları yapılabilmektedir. Bu ağırlık hesaplamaları kişinin tercihine ve seçtiği ürüne göre değişiklik göstermektedir.
İhtiyaç duyulan boru ağırlık hesaplama değeri borunun çeşidine göre değişiklik göstermektedir. İhtiyaç duyulan borunun ağırlık hesaplama işleminin yapılabilmesi için tercih edilen firmadan veya internet üzerindeki birçok web sitesi üzerinden boru ağırlık hesaplama işlemleri yapılabilir.
Boru Ağırlığı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
İstenen boru ağırlık hesaplama işlemelerinin yapılabilmesi için kullanılan yöntemde, istenen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmak gerekmektedir. Bu bilgileri doldurduktan sonra kullanılan boru çeşidinin ağırlığının hesaplanması hatasız bir şekilde gerçekleşir.
Bir boru ağırlık hesaplama değerinin bulunabilmesi için borunun dış çapı, borunun et kalınlığı ve boru uzunluğunun metre cinsinden değerleri bilinmesi gerekir. Birçok türdeki boruların ağırlığının hesabını yapabilir, seçtiğiniz firmadan yeterli bilgileri alabilirsiniz.
Pek çok sektörde de ihtiyaç duyulan bir ürün olan boru, dayanıklı ve korozyona karşı dirençli olması önemle aranan özelliklerdir. Bu yüzden birey firma tercihi yaparken ileri süreçte mağdur olmamak adına alacağı borunun özellikleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Alınacak olan borunun ağırlıkları ve ölçüleri, firma tarafından bireyin özel tercihine bırakılmaktadır.
Çelik Boru Sektörünün Ülkemizdeki Mevcut Durumu
Çelik boru sektörü ülkemizde geçmiş yıllardan gelen bilgi ve tecrübe birikimiyle dünyada önemli bir konuma sahiptir. Ülkemizdeki ihracat oranının birçok Avrupa Ülkesini de geride bırakması bu durumun göstergesi niteliğindedir. Türkiye’de çelik boru üretimi 2000’li yılların başlaması ile büyük bir ivme kazanmıştır. İlerleyen yıllarda görülen ekonomik krizler nedeniyle düşüşlerin görüldüğü bu sektör, sanayinin ve teknolojinin gelişimi ile her zaman ihtiyaç halindedir.
Hesaplama için https://www.karacametal.com/boru-agirlik-hesaplama tıklayın.