Dişlerimizi muhafaza etmenin tesirli yolu metodik bir şekilde fırçalamaktır. Diş fırçalama süresi yaklaşık olarak 2 dakikadır. Diş fırçalarken kesinlikle diş ve diş etinin birleştiği noktanın fırçalanması gerekir. Maksat yemek kalıntılarını temizlemektir. Diş fırçası seçerken doğru fırçayı seçmek önemlidir. Diş fırçası orta sertlikte olmalı, ağız içinde hareket ettirilmesi basit, arkadaki dişlere kolay erişmek için fırçanın kafasının çok büyük olmamasına dikkat edilmelidir. Normal olarak dişler sabah ve akşam olarak iki kez fırçalanması tavsiye edilir.
Diş Fırçalarken Yapılan Yanlışlar
-Yalnızca dişleri fırçalamak, diş etine dokunmadan fırçalamak,
-Dişlerin arka bölümlerini fırçalamamak,
-Diş fırçalamayı çabucak baştan savarak fırçalamak,
-Macunu olması gerekenden çok fazla sürmek,
-Belli bir yaşın altındaki çocukların diş macunu kullanması tavsiye edilmez.
-12 yaşından küçük çocuklarda çocuğa dişlerini fırçaladıktan sonra yutmadan ağzını bir kaç defa su ile çalkayabilir.
-Diş macunu ve ağız gargara ürünlerinden çok fazla yarar beklemek hata olur. Gerçek olan diş ipi ve diş fırçası ile yapılan temizliktir.
-Yirmilik dişlerin alt ve üst kısımlarını fırçalamamak,
-Şekli bozuk dişleri temizlerken fırçanın istikameti ve biçimi dişin konumuna göre ayarlamamak,
-Dişe gereğinden fazla güç uygulayarak fırçalamak uzun periyotta diş eti çekilmesine ve dişte en çokta köşe dişlerin yassı şekilde dönüşmesine sebep olur.
-Diş fırçalaması abartılmamalı, aşırı diş fırçalamak dişlere zarar verebileceği gibi, diş etlerine kanama meydana gelebileceği için fırçalamayı bırakma noktasına gelebilirsiniz.