Anne adaylarının sigara içmesi halinde anormal durumlar kısa sürede kendini göstermeye başlayacaktır. Gebe olmayan kadının sigaradan aldığı zarar gebe kadında 4 kat daha fazla risk taşır. Hem anne adayında hem de fetüste zararlı etki bırakan sigara günde 20’den fazla sigara içenlerde daha belirgin şekildedir.
Hamilelikte sigara kullanımının en önemli belirtisi düşüklere neden olmasıdır. Sigara içen anne adayı fetüsün sağlığını ciddi bir şekilde tehlikeye atar. Bu bırakın içmeyi pasif içicilikte bile büyük bir zarar oluşturur. Ayrıca sigara bebeğin su kesesinin erken açılmasına, plasentanın yanlış yerde yerleşmesine, dış gebeliğe ve kanamalara yol açabilir.
Sigara bebeğinde beslenmesini olumsuz etkileyeceği için düşük doğum ağırlıklarıyla doğmasına zemin hazırlarlar. Bu bebeklerde doğum sonrasında da bazı riski durumlar yaşanabilir. Ani bebek ölümleri ve beşik ölümlerinin %80’lere varan bölümü sigara içen anne adaylarında yaşanıyor. Bebeğin gebelik dönemi boyunca vitaminsiz ve yetersiz beslenmesine yol açan sigara doğumla beraber de birçok hastalığı beraberinde getirir. Loğusa döneminde anne adayındaki süt miktarı azalır. Ayrıca bebekte pnömoni ve bronşit olma riskleri de artar.