Gümrükleme süreci dış ticarette çeşitli mal ve ürünlerin sınır geçişi esnasında uygulanan resmi işlemleri ve denetleme faaliyetlerini kapsayan bir süreçtir. Bu sürecin daha iyi anlaşılması ve uygulanabilmesi için gümrükleme eğitimi gerekebilir. Bahse konu eğitim ile mali konularda etkinlik artırılarak yasal uyum sağlanmış olur. Ayrıca bu eğitim risklerin yönetilmesi, hızlı teslimat yapılabilmesi ve ticaret hacminin artması için de önem taşımaktadır. Bunun yanında gümrükleme süreçlerinin doğru ve hızlı bir şekilde tamamlanabildiği işletmeler büyüme ve rekabet artışı konularında diğer işletmelere karşı avantaj yakalamış olur.
Gümrükleme Eğitimi Nedir?
Gümrükleme eğitimi gümrük işlemlerinden sorumlu olan kişi ya da çalışanlara verilen bir eğitimdir. Şirket personelinin de alabildiği bu eğitimde gümrük prosedürleri, uygulamaları ve mevzuatı hakkında gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanır. Bir ülkeye veya gümrük bölgesine giriş çıkış aşamasında gümrük kurallarına uygunluğun denetlenmesi önem arz eden bir durumdur. Gümrükleme eğitimi de söz konusu uygunluk denetimini mevzuat çerçevesinde gerçekleştirebilecek personel yetiştirmeye odaklanır. Böylece ticari faaliyetlerin de aktif ve uzun süreli olarak yürütülmesi sağlanmış olur.
Eğitimin Kapsadığı Konular
Gümrükleme eğitimi çerçevesinde katılımcılara aktarılacak konular ve uygulamalar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
-Temel gümrük mevzuatı, eğitimin içeriğini oluşturan konular arasında ilk sırada yer alır. Gümrükleme işlemlerinde kullanılan yasal prosedürler bu mevzuat altında anlatılmaktadır.
-Ayrıca dış ticaret süreçleri, gümrük vergileri ve beyannameler de bilinmesi gereken diğer önemli konulardır.
-Gümrükten geçişine konu olan ürünlerin uygun şekilde sınıflandırılarak tarifeler çerçevesinde değerlendirilmesi de önemlidir. Bunun yanında beyannamelerin nasıl doldurulması gerektiği hususu eğitimde anlatılmaktadır.
-Gerekli dokümantasyon ve belgelemenin yapılabilmesi için pratik bilgiler verilmektedir.
-Gümrük eğitimi çerçevesinde serbest bölge, geçici ithalat/ihracat ve gümrüksüz satış alanlarında özel konular incelenebilir.
-Son olarak ise gümrük denetimi ile ceza hükümleri çerçevesinde çeşitli ihlaller ve dikkat edilmesi gerekenler katılımcılara aktarılır.
İthalat ve İhracat İşlemlerinde Gümrükleme
Dış ticaret işlemlerinin tanımı için gümrükleme, malların yasal yollarla bir ülkeden bir başka ülke veya bölgeye geçişini düzenlemek ve uygunluk kontrolü yapmak amacıyla gerçekleştirilen bir süreçtir. İlgili ülkelerin gümrük ve vergilendirme otoritelerinin kontrolü altında takip edilen bu süreç ticari faaliyetlerin etkin bir şekilde yürütülmesine katkı sağlar. İthalat ve ihracat işlemlerinde gümrükleme beyanname ve evrakların düzenlenmesi, vergilerin ve diğer masrafların ödenmesi gibi adımlardan oluşur. Ayrıca bu sürecin gümrük idareleri tarafından denetlenmesi de gerekebilir. İthalat ve ihracat için gümrükleme faaliyetlerinin farklı uygulamalardan oluşabileceği unutulmamalıdır.
Gümrük Bölgesinin Amacı
Bir ülkenin siyasi sınırlarının kapsamı gümrük bölgesini belirlemektedir. Gümrük bölgesi kavramı, söz konusu ülkenin hazinesine gelir sağlamak ve hem endüstriyel hem ticari alanlarını dış pazarlara karşı güçlendirmek açısında önem taşır. Bu çerçevede, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinin sınırları da devletin kara suları, iç suları ve hava sahası sınırlarını kapsamaktadır. Gümrük bölgesinin belirlenmesinin amacı ise gümrük bölgesine giren ve Türkiye gümrük bölgesinden çıkışı olan gerek eşya gerek taşıtlara uygulanacak kuralların oluşturulmasıdır.
Gümrük Rejimleri
Dış ticarette kullanılan farklı gümrük düzenlemeleri gümrük rejimleri olarak ifade edilmektedir. Gümrük rejimlerinin belirlenmesinde gümrük işlemlerinde uygulanan vergi, muafiyet ve diğer düzenlemeler etkili olmaktadır. Yaygın gümrük rejimlerinden bazıları serbest dolaşım, gümrüksüz satış, geçici ithalat şeklinde sıralanabilir. Ayrıca her ülkenin kendi ulusal yasa ve kanunlarına paralel hazırlanmış olan bir gümrük rejimi bulunabilir. Dış ticaret alanında faaliyet gösteren işletmelerin gümrük müşavirliği firmalarından gümrük rejimleri kapsamında profesyonel destek almalarında fayda olabilir.
Gümrük Mevzuatı ve Gümrük Kanunu
Küresel bağlamda ticaret yapan ve diğer ülkelerle yoğun ticari ilişkileri bulunan ülkeler bu ilişkileri ve gümrük işlemlerini düzenleyen gümrük mevzuatı oluşturmak durumundadır. Zaman zaman güncellenmesi gereken gümrük mevzuatı ve uygulamaları içerisinde vergiler, muafiyetler, teşvikler ve çeşitli prosedürler yer almaktadır. Gümrük mevzuatının yasal anlamda dayanağını oluşturan ve yürütülmesine imkan sağlayan düzenleme ise gümrük kanunu olarak ifade edilmektedir. Gümrük kanunları oluşturulurken hem ülkenin kendi gümrük politikası hem de uluslararası ticaret anlaşmaları dikkate alınır. Hukuki metin özelliği taşıyan bu düzenlemeler ülkelerin meclisinden geçirilerek kabul edilir ve yürürlüğe konur. Ayrıca gümrük mevzuatını oluşturan uygulamaların tatbik edilmesinde gümrük kanununa uygunluk aranır. Ülkeler, uluslararası antlaşmaları dikkate alarak hazırlasa da her birinin kendisine ait farklı gümrük mevzuatı ve kanunu bulunabilir. Söz konusu düzenlemeler ile devletler sosyal refahını ve ticari gelirlerini artırmayı hedefler.
Gümrük Müşavirliği ve Gümrükleme Hizmetleri
Gümrükleme eğitimi çeşitli eğitim kurumları, ticaret odaları veya gümrük müşavirliği firmaları tarafından verilebilir. Verilecek eğitimin süresi ve içeriği katılımcıların gereksinim ve isteklerine göre düzenlenebilir. Söz konusu eğitimi verebilecek arasında www.ercangumrukleme.com isimli gümrük müşavirliği firması da bulunmaktadır. Gümrükleme eğitimi yanında gümrükleme ve lojistik hizmeti de veren www.ercangumrukleme.com müşterilerine serbest depo ve antrepo konularında da yardımcı olmaktadır. Siz de gerek gümrükleme süreçlerinizin daha etkin yönetilmesi gerekse çalışanlarınızın bilgilendirilmesi için internet üzerinden soru ve taleplerinizi iletebilirsiniz.