Hamilelik anne adayları için oldukça zorlu geçen bir dönem. Bulantılar, sırt ağrıları, baş dönmeleri bunlardan bir kaçı. Bir de üstüne hormonal değişikliklerden dolayı eklenen psikolojik baskı durumu daha da zorlaştırıyor. Hal böyle iken hamilelik dönemini en rahat şekilde geçirmek için anne adayları ellerinden geleni yapmak ister. Beslenme kontrolü bu dönemi rahat geçirmenin önemli etkenlerinden biri.
Hamilelikte Dönem Dönem Beslenme
Hamilelik dönemi 3’er aylık 3 dönemden oluşur. İlk döneme birinci trimester denir. Bu dönemde günlük olarak kalori miktarında artışın 100 olması anne adayları için yeterli olur. Burada dikkat edilmesi gerek nokta besin seçiminde çeşitlilik gözetilmesi. Daha çok vitamin ve mineral ihtiyacı olur ve protein bakımından zengin gıdaları tüketmek önemli hale gelir. Özellikle folik asit takviyesi bu dönemde hem anne hem de bebek için sağlıklı olacaktır. Birinci trimester’de yaygın görülen mide bulantısı ve yanması şikayetleri sıcak olmayan ve aşırı koku yaymayan gıdalarla giderilebilir.
Gece yemek yenmemeli ve porsiyonlar küçük tutulmalı. Çok baharatlı ve asitli gıdalar da önerilmez. İkinci trimester’de vitamin takviyesine devam edilmeli. Kilo alımı daha çok görüleceğinden doktor kontrolünde düzenli egzersizlere başlanmalı. Günlük ihtiyaç 300 kalori yükseltilmeli. Protein, yağ, karbonhidrat açısından zengin besinler tercih edilmeli. Çiğ et içeren gıdalardan uzak durulmalı. Son trimester’de sebze ve meyveler 7 porsiyona çıkarılmalı. Gerekli ise vitamin desteğine devam edilmeli. Süt ve süt ürünleri tüketimi bebeğin kemik oluşumu için gerekli olan kalsiyum ihtiyacına cevap verir. Balık ve kırmızı et tüketimi de ihmal edilmemeli.