Mesleği elde etmek ile mesleği icra etmek arasında ya da yeni bir işe adım atmak üzere mevcut işten ayrılma sürecinde oldukça uğraştırıcı ve can sıkıcı olabilen iş arama süreci başlar. Ne denli endişeli olunursa o kadar zorlaşan ve külfet olarak görünen iş arama planlı ve programlı olarak girişildiğinde hızlı sonuçlar verebilir.
İş arama sürecinin ilk dönemlerinde “Ne iş olsa yaparım” demek gelecekte kendi mesleğini icra etmeye karar veren kişileri zor durumda bırakabilir. Örneğin, mesleğe dair bir pozisyona başvurulduğunda, görüşme esnasında “Başka işlerle meşgul olarak mesleğinizden uzaklaşmış olma ihtimaliniz var, üzgünüz” cümlelerini duyabilirsiniz.
İş Bulmak Nasıl Daha Mümkün Olabilir?
İstenilen pozisyon olmasa bile mesleğe dair işletmelerde çalışarak kendi alanından uzak kalmamak kişilerin hamlamasına engel olur. Böylece daha sonra işverenlere verilecek sağlıklı cevaplar doğabilir. İş bulmayı kolaylaştırmak adına daha mezun olmamış kişilerin gerek staj yoluyla gerekse tanıdıklar yoluyla kendi mesleğinin pratik yönlerini tanımak, kaliteli işletmelerde istenen pozisyona ya da stajyer konumuna başvuru yapmak hem iş dünyasına adım atmayı hem de staj yapılan yerde çalışma ihtimalini doğurur.
Başvurularda dikkat edilmesi gereken, çalışma şartları, çalışılacak ortam, pozisyon ve diğer gerekli unsurları iyi tanımak, ileriki süreçte daha sağlıklı iş imkanlarının kapısını aralamayı kolaylaştırır. Sektörde yeni olmamak çocuğu zaman iş kapısının açılmasında büyük bir rol oynar.